dowod jak to narysowac
jack: Nie potrafię tego narysować, żeby ruszyć dalej. Wiem, że A, A1, A2⊂Ω oraz A1∩A2⊂A. Wykaz ze
P(A)≥P(A1)+P(A2)−1
23 lut 12:35
Benny: P(A1∪A2)=P(A1)+P(A2)−P(A1∩A2)
1≥P(A1)+P(A2)−P(A1∩A2)
P(A1∩B2)≥P(A1)+P(A2)−1
P(A)≥P(A1∩A2)≥P(A1)+P(A2)−1
23 lut 12:53
jack: tyle to mam w rozwiązaniach w książęce mnie interesuje rysunek bo nie umiem sobie tego
wyobrazić
23 lut 13:52
iteRacj@:
A,
A1,
A2⊂Ω
A1∩
A2⊂
A
23 lut 16:16
iteRacj@:
P(A)=P(A1)+P(A2)−1
jedyna ilustracja równości, jaka mi przychodzi do głowy to sytuacja A=A1=A2=Ω
czy są jakieś inne?
23 lut 16:56
Basia:

są; np. A
1∪A
2 = Ω i A=A
1∩A
2=0
23 lut 17:05
iteRacj@:
dzięki

muszę ćwiczyć wyobraźnię
23 lut 17:08
jack: Basiu nie bardzo rozumiem , a gdzie w taki razie będzie A.
Powiem że widziałem to tak jak w tych trojkatach twój rysunek ...? gdzie o czym w takim razie
jest A?
23 lut 23:12
Pytający:
Basi chodziło raczej o zbiór pusty, A=A1∩A2=∅, |A|=|A1∩A2|=0, w tym przypadku na
rysunku tegoż A nie dostrzeżesz. Jednak to tylko jeden z przypadków, gdy zachodzi równość, o
którą spytała Iteracj@.
24 lut 11:49