Pokazać, że dla dowolnego n∈N zachodzą:
MaciekKaloryfer: Pokazać, że dla dowolnego n∈N zachodzą:
23 lut 12:33
Jerzy:
Dowód indukcyjny:
Sprawdź,że zachodzi dla n = 1, n = 2
| | n(n+1) | | (n+1)(n+2) | |
potem pokaż,że |
| + (n+1) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 lut 12:49
PW: Równie dobrze, i co ważne zrozumiale dla dzieci, można to pokazać w taki sposób:
S=1 + 2 + 3 +...+(n−1 )+ n (suma o n składnikach)
S=n+(n−1)+(n−2)+...+ 2 + 1 (ta sama suma napisana w odwrotnej kolejności)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− (dodajemy kolejne liczby z pierwszego i drugiego wiersza)
2S=n+1+n+1+n+1+...+n+1+n+1 (n składników, każdy równy n+1)
2S=n(n+1)
23 lut 19:03
Maciess: PW dziękuje za wytłumaczanie, super patent
23 lut 19:32
mar: chyba łatwiej indukcyjnie, ciężko tak z miejsca wpaść na pomysł PW
23 lut 19:36
Eta:
1+2+3+...+n −− suma ciągu arytmetycznego , a
1=1 , r=1 i a
n=n
23 lut 19:37
PW: Nie wpadłem na ten pomysł.

Jest on przypisywany według legendy małemu Karlowi
Friedrichowi Gaussowi, który gdy był już duży, uznany został za jednego z największych
matematyków w dziejach.
23 lut 19:43
Eta:
23 lut 19:49