Granice w punkcie, delta itp.
hejo: Hejo, trochę przespałem wykłady z granic i nie ukrywam, że mam teraz problem.
Mamy do obliczenia granicę funkcji f(x)=(x2−4x+3)/(x2+3x−4); x−>1.
Wyliczyłem sobie deltę z góry, deltę z dołu i w sumie nie wiem co teraz.
To już gotowy wynik czy niezbyt (w sensie 2/5, chyba powinno wyjść −2/5 ale nie wiem skąd ten
minus się by wziął)
23 lut 11:22
Jerzy:
| | x − 3 | | 1 − 3 | | −2 | |
= limx→1 |
| = |
| = |
| |
| | x + 4 | | 1 + 4 | | 5 | |
23 lut 11:26
hejo: Dobra, chyba rozumiem już (przynajmniej ten przykład), dziękuję ślicznie
23 lut 11:31