Prawdopodobieństwo
hejkamisia: Mamy dwie urny z kulami, w pierwszej jest 6 kul białych i 9 kul czarnych, a w drugiej jest 6
kul czarnych i 4 kule białe. Rzucamy kostką sześcienną i monetą. W przypadku gdy otrzymamy
orła i parzystą liczbę oczek losujemy jedną kulę z pierwszej urny, w pozostałych przypadkach
losujemy jedną kulę z drugiej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
22 lut 23:11
PW: Mamy dwa doświadczenia. Pierwsze − rzut monetą i kostką − wyznacza prawdopodobieństwa losowania
z U
1 lub z U
2.
Rozwiązujemy w pamięci, zbytnio tego nie tłumacząc, proste zadanie:
| | 1 | | 3 | | 1 | | 1 | | 3 | |
P(U1)= |
| . |
| = |
| , oczywiście P(U2)=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 6 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Niech A oznacza zdarzenie "wylosowano kulę białą". W zadaniu mamy informację (znowu na zasadzie
prostego zadania rozwiazywanego w pamięci), że
| | 6 | | 4 | |
P(A|U1)= |
| , P(A|U2)= |
| . |
| | 15 | | 10 | |
Zastosowanie wzoru na prawdopodobieństwo całkowite kończy obliczenia.
22 lut 23:32