prawdopodobienstwo,rzut moneta
klaudiaxd4: Ania i Jacek rzucają monetą. Ania rzuciła trzy razy, a Jacek cztery. Oblicz
prawdopodobieństwo,że liczba orłów wyrzucona przez Anie jest równa liczbie orłów wyrzuconych
przez Jacka
22 lut 21:37
PW: Ω1 − przestrzeń zdarzeń elementarnych dla trzykrotnego rzutu,
Ω2 − przestrzeń zdarzeń elementarnych dla czterokrotnego rzutu.
Zdarzenia A0, A1, A2, A3 oznaczające wyrzucenie odpowiednio 0, 1, 2, 3 orłów w przestrzeni
Ω1 mają swoje prawdopodobieństwa, łarwe do wyznaczenia.
Podobnie zdarzenia B0, B1, B2, B3, B4 oznaczające wyrzucenie odpowiednio 0, 1, 2, 3, 4
orłów w przestrzeni Ω2.
Tworzymy przestrzeń Ω=Ω1×Ω2 dla dwóch zdarzeń przebiegających niezależnie od siebie z
odpowiednio skonstruowanym prawdopodobieństwem dla zdarzeń
(Aj, Bk), j=0,1,2,3, k=0,1,2,3,4.
Dokończysz?
22 lut 22:16
klaudiaxd4: nie do konca rozumiem jeszcze prawdopodobienstwo
22 lut 22:22
PW: No to za trudne zadanie. Przeczytaj w podręczniku temat "Prawdopodobieństwo w przestrzeni dwóch
zdarzeń przebiegających niezależnie od siebie". Logicznie rzecz biorąc powinno to być przed
schematem Bernoullego.
22 lut 22:27