Szereg geometryczny - zadanie
Ola: Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego o ilorazie q= −1/2 i pierwszym
wyrazie różnym od zera jest dwukrotnie mniejsza od sumy kwadratów jego wyrazów. Oblicz
pierwszy wyraz tego ciągu.
Powinno wyjść a1=1
Mógłby ktoś mi to wytłumaczyć? Mi ciągle wychodzi 3/4, a tak to robię:
a1
a1
= 2 (
)2
1−(−1/2)
1−(−1/2)
22 lut 20:32
Eta:
2*S1= S2
a1
a12
S1=
, S2=
1−q
1−q2
a1
a12
2*
=
1
1+
2
1
1−
4
a1
2=
1
1−
2
a1=1
======
22 lut 20:45
jc:
a
a2
=2
1+1/2
1−1/4
2
8a
=
3
3
a=1/4
22 lut 20:48
Eta:
2* ...= ...
22 lut 20:49
jc: No to masz jeszcze rozwiązanie dla przypadku "sumy dwukrotnie większej".