5 cyfrowa
Maciess: Ile jest wszystkich liczb w których zapisie występują tylko cyfry 0 i 1 i które mają co
najwyzej:
a) 5 cyfr
Na pierwszym miejscu nie moze byc 0 więc 1*2*2*2*2 ale to nie pokrywa się z odpowiedzią
22 lut 20:27
Basia: nie mają mieć dokładnie 5 cyfr, tylko co najwyżej
czyli masz policzyć: ile jest jednocyfrowych (1) dwucyfrowych (2), trzycyfrowych,
czterocyfrowych i pięciocyfrowych razem
22 lut 20:30
Maciess: aaaa czyli
2*2*2*2*2=25=32
Dodatkowo 00000 nie traktować jako liczby czyli 31. Dobrze?
22 lut 20:31
Basia:
= 1+21+22+23+24 = S5
ciąg geometryczny a1=1 q=2
22 lut 20:31
Basia: tak jak liczyłeś, tylko:
jednocyfrowe: tylko 1
dwucyfrowe: 10,11 mamy 2
trzycyfrowe: 100,101,110, 111 mamy 4=2
2
czterocyfrowe: 1*2*2*2 = 2
3
pięciocyfrowe: 1*2*2*2*2 = 2
4
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1−25 | | −31 | |
razem: 1+2+22+23+24 = 1* |
| = |
| = 31 |
| | 1−2 | | −1 | |
22 lut 20:35
Basia: dobrze; teraz przeczytałam
22 lut 20:36
Maciess: Rozumiem twój sposób tylko jako, że jest to zadanie w dziale o wariacjach z powtórzeniami to
chciałem to ugryźć w klasyczny sposób i zastanawiałem się jaką liczbe wykluczyć.
22 lut 20:38
Mila:
1) jednocyfrowe {0 lub 1} − 2
2) dwucyfrowe {10,11} − 2
3) 3−cyfrowe {100,101,110,111} −22=4
4) 4− cyfrowe 23=8
5)5−cyfrowe 24=16
razem : 32
22 lut 20:41
Maciess: W sumie 0,1 − system binarny. na n bitach mozna zapisać 2
n, a zakres to 2
n−1 więc tu pytają
ile mozna zapisac to chyba 32 powinno byc
22 lut 20:52
Maciess: Czyli w mam rozumiec, że odpowiedź z ksiązki − 31 − jest błędna, tak?
22 lut 21:19
Timor i pumba: Mozesz napisac z jakiej ksiazki korzystasz ?
22 lut 21:23
Maciess: MATeMAtyka 3 − Podręcznik dla szkoł ponadgimnazjalnych (zakres rozszerzony) Nowa Era
22 lut 21:28