pochodna z funkcji
Nik: pochodna z funkcji
(y−x)2 + (y+2)2
22 lut 20:24
Jerzy:
Po
Której zmiennej ?
22 lut 21:42
Nik: to jest za równo dla x jak i dla y nie umiem sobie poradzić z tymi potegami wiem ze 2 przed
nawias tylko potem sie gubie
23 lut 10:36
Jerzy:
Możemy policzyć pochodne cząstkowe:
f'x = −2(y − x) = 2x − 2y
fy = 2(y − x) + 2(y +2) = 2y − 2x + 2y + 4 = 4y − 2x + 4
Teraz polcz: f'{xx} ; f'{xy} ; f'{yx} ; f'{yy}
23 lut 10:42
Nik: dlaczego w fx jest −2 przed nawiasem ?
23 lut 19:46
aniabb: bo pochodna wewnętrzna z "−x" to −1
23 lut 19:49