Funkcja kwadratowa
Matitek: Jeden z pierwiastków roznania 4x2+bx−7 jest o 4 większy od drugiego. Jaka jest os symetrii
tego trojmianu?
Obliczyłem b= −12 lub b= 12
x=−b8 które b się odrzuca i dlaczego
22 lut 19:06
Timor i pumba: Jak obliczyles b?
22 lut 19:10
Mat: delta = b
2+112
obliczylem x1 i x2
| | −b+√b2+112 | | −b−√b2+122 | |
potem podstawiłem: |
| − |
| = 4 |
| | 8 | | 8 | |
...
b
2 + 112 = 256
b
2=144
b=12 lub b=−12
22 lut 19:17
Blee:
Δ = b
2 + 4*4*7 = b
2 + 112
| | −b + √b2+112 | | −b−√b2+112 | |
x1 = |
| = |
| + 4 = x2 + 4 |
| | 8 | | 8 | |
czyli: 2
√b2+112 = 32
b
2+112 = 256
b = +/− 12
oba 'b' mogą być
22 lut 19:18
Mat: sa dwie osie symetri ale kazda jest dla innej paraboli w zaleznosci od znaku b ?
22 lut 19:20
Timor i pumba:
22 lut 19:21
Mila:

1)
f(x)=4x
2−12x−7
| | 12 | | 3 | |
xw= |
| = |
| − oś symetrii |
| | 8 | | 2 | |
lub
2)
f(x)=4x
2+12x−7
22 lut 21:13
Eta:
| | √Δ | |
x2−x1=4 ⇒ |
| =4 ⇒ Δ= 16a2 =256 |
| | a | |
i Δ= b
2+16*7 ⇒ b
2=144 ⇒ b=12 v b= −12
| | −b | |
to osie symetrii: x= |
| |
| | 2a | |
22 lut 21:17