matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
ste:
mam do policzenia lim
x−>
∞
(x(e
x−1
x
− e)) wychodzi z tego symbol nieoznaczony [
∞
* 0] jak mam to przekształcić, obliczyć? pomocy
22 lut 18:57
iteRacj@:
lim
x−>
∞
[x(e
x−1
x
− e)]=[
∞
*0] zapisuję w ten sposób
e
x−1
x
− e
0
lim
x−>
∞
=[
]
1
1/x
0
e
1−
1
x
− e
lim
x−>
∞
1
1/x
de l'Hospital
x
−2
*e
x−1
x
− e
lim
x−>
∞
= −e
−x
−2
22 lut 19:32