Zastosowanie całek oznacoznych
Whale: Oblicz pole obszaru normalnego ograniczonego krzywymi:
3y = x
2
288x = y
3
Najpierw muszę znaleźć miejsce przecięcia się tych krzywych, prawda? Czyli podstawiam
Czy dobrze widzę, że wynik wyjdzie kosmiczny? Można to jakoś uprościć?
22 lut 18:45
Whale: Znalazłem błąd, wynik banalny, zadanie również. Przepraszam za zamieszanie
22 lut 18:49
Basia:
nie taki znów kosmiczny
288*27x − x6=0
x(288*27−x5)=0
288= 2*144=2*2*72=2*2*2*36=2*2*2*2*18= 2*2*2*2*2*9 = 25*32
27 = 33
288*27 = 25*32*33 = 65
x(65−x5)=0
x=0 lub x=6
22 lut 18:53