Czy to jest w ogóle możliwe? Zgłupiałem
JAKOWLEW: lim x→π2 z lewej strony = (tgx)[(cosx)] = e(cosxlntgx) = e0 = 1
22 lut 18:45
JAKOWLEW: [cosx] o całośc za liczbą e są w potędze, nie wiem co się stało
22 lut 18:45
iteRacj@:
nie wiem, czy chodzi granicę tej pierwszej czy tej drugiej funkcji, bo nie wiem, jakie miały
być nawiasy
| | π | |
limx→( |
| )− (tg x)[cos x] |
| | 2 | |
| | π | |
limx→( |
| )− (tg x)(cos x) |
| | 2 | |
ale przy liczeniu wykorzystana jest własność logarytmu e
ln z=z
i taka ln (a
b)=b*ln (a)
stąd (tg x)
[cos x] = e
ln (tg x[cos x])=e
[cos x]*ln (tg x)
22 lut 21:40