W szafie są 4 pary butów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
Nick: W szafie są 4 pary butów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) losowo wybrane dwa buty są parą
b) wśród losowo wybranych czterech butów jest co najmniej jedna par
22 lut 18:31
22 lut 18:33
Timor i pumba: Blee
A jaki tutaj bedzie model probabilistyczny ?
a chyba powinno byc P(A) = czy inaczej
22 lut 18:42
Blee:
Skrotowo pisalem

Oczywiscie ze P(A)
Kolejnosc istotna
22 lut 18:45
Basia:
Ω={ {x,y}: x=l
1,l
2,l
3,l
4,p
1,p
2,p
3,p
4}
A − buty są parą
A = {{l
i,p
i}: i=1,2,3,4}
|A|=4
| | 4 | | 2!*6! | | 4*2 | | 1 | |
P(A) = |
| = 4* |
| = |
| = |
| |
| | | | 8! | | 7*8 | | 7 | |
do B to już inny model bo wybieramy cztery buty
22 lut 18:48
Timor i pumba: Ja sie tez dopiero tego ucze i chcialbym to z rozumiec
Dlaczego w a) tak jak zapisales?
Wiem ze bedzie 8 butow
22 lut 18:50
Timor i pumba: Basia
A do b) bo widze ze Blee skorzystal tutaj z e zdarzenia przeciwnego
22 lut 18:55
Basia: możesz sobie zapisać dowolnie, ale skoro są cztery pary to będą cztery lewe i cztery prawe
li, pi są parą (l i p z tym samym numerkiem)
wtedy łatwo opisać A
22 lut 18:58
Timor i pumba: Przepraszam Basiu
Mozesz to mi wypisac ?
22 lut 19:00
Blee:
z przeciwnego jest po prostu szybciej ... jak chcesz można wprost:
B1 −−− jest dokładnie jedna para
B2 −−− są dokładnie dwie pary
sumujesz prawdopodobieństwa obu tych zdarzeń i masz wynik
22 lut 19:25
Timor i pumba: Dziekuje .
22 lut 19:28
Basia: co wypisać?
A = {{l1,p1}; {l2,p2}; {l3,p3}; {l4,p4}}
Ω nie będę wypisywać bo mamy tam 28 zdarzeń elementarnych
gdy traktujemy to jak zbiory
a 56 gdy tak jak zrobił Blee jak pary uporządkowane
22 lut 19:28