Zbadaj wszystkie asymptoty funkcji (jeden problem)
Gigi di Agostino: (6x2−3x−3x3)/(2x+x2−3) Funkcja jest w ułamku ale był on tutaj nieczytelny. Problem jest
mały, bo wiem że asyptota ukośnia jest i bardzo ładnie wyszła. Wiem że jest pionowa w −3 i też
bardzo ładnie wychodzi. Ale co z 1? ciągle 0/0 i jak amm udowodnić że jej nie ma lub
rozwiązać?
22 lut 18:11
Krzysiek60: | | −3x3+6x2−3x | |
f(x)= |
| |
| | x2+2x−3 | |
22 lut 18:14
Gigi di Agostino: to nadal jest symbol nieoznaczony kiedy x=1 i nadal 0/0
22 lut 18:16
Basia: korzystaj z reguły de l'Hospitala
22 lut 18:24
Basia:
przy x→1
| −3x3+6x2−3x | | −9x2+12x−3 | | 0 | |
| →(H) |
| → |
| =0 |
| x2+2x−3 | | 2x+2 | | 4 | |
22 lut 18:26
Basia: można też tak
−3x
3+6x
2−3x = −3x(x
2−2x+1) = −3x(x−1)
2
x
2+2x−3 = (x−1)(x+3)
| | −3x(x−1)2 | | −3x(x−1) | | −3*1*0 | |
= |
| = |
| → |
| =0 |
| | (x−1)(x+3) | | x+3 | | 1+3 | |
22 lut 18:28
Gigi di Agostino: ooo super, dziękuje. Tak coś mi świtało z ta regułą ale nie byłem pewien czy moge
22 lut 18:33