Dla jakich wartosci parametru b
zobacz podglad: Dla jakich wartosci parametru b dwa rozne pierwiastki x1 i x2 rownania 6x
2+bx+1=0
spelniaja warunek:
I teraz moje pytanie−czy podnoszac obie strony do kwadratu moge to zapisac jako
| | 1 | |
(x2−x1)2= |
| (pytam sie,bo jak tak robie to wynik wychodzi mi poprawny) |
| | 36 | |
| | 1 | |
Czy musze √(x2−x1)2= |
| ? |
| | 36 | |
22 lut 18:06
Basia: oczywiście to pierwsze
x
22+x
12 = (x
2+x
1)
2 − 2x
1*x
2
i masz
| | 1 | |
(x1+x2)2 − 2x1*x2−2x1*x2 = |
| |
| | 36 | |
| b2 | | 1 | | 1 | |
| − 4* |
| = |
| /*36 |
| 36 | | 6 | | 36 | |
b
2 − 24 = 1
b
2−25=0
(b−5)(b+5)=0
b=.............
22 lut 18:14
zobacz podglad: Tak tak,z reszta sobie dalem rade,dziekuje bardzo
22 lut 18:16
Blee:
Ostatni zapis znaczy to samo o ile byloby 1/6.
Tak mozesz zrobic z tego co zrobiles, ale nie musisz.
Wiesz ze parabola ma ramiona skierowane do gory wiec ow zapeznosc bedzie spelniona gdy
22 lut 18:19
Blee: Zaleznosc*
22 lut 18:20
10 mar 02:57
noobwin: I’ve got the answer now—thank you very much for sharing it with me. This task was already
posted on the forum here https://noobwinapp.pk/ .html">u*#y0
20 maj 07:46
20 maj 07:48
noobwin: I’ve got the answer now—thank you very much for sharing it with me. https://noobwinapp.pk/ .html">u*#y0
20 maj 07:49