Sprawdź czy punkty są współliniowe.
Rikuo: CZY TO ROZWIĄZANIE JEST POPRAWNE?
Sprawdź czy punkty Q=(0,−2), P=(−24,16) i R=(32,−26) są współliniowe.
Q=(0,−2) P=(−24,16)
| ⎧ | a=4623−3223=1423 | |
| ⎩ | b=−3223 |
|
y=
1423x−
3223
R=(32,−26)
y=
1423*32−
3223
punkt R nie należy do y=
1423x−
3223
Odp. Nie są współliniowe.
22 lut 17:40
Basia: schemat rozwiązania w porządku, ale pierwsze równanie nie jest poprawne
P(0,−2)
x=0 y=−2
y=ax+b
−2=a*0+b
−2=0+b
b=−2
no to i dalej jest źle;
22 lut 17:43
Rikuo: Okej, dzieki wielkie
22 lut 17:45
grzest:
Prostą o równaniu y=ax+b przeprowadzam przez punkty P i Q.
Wyznaczę w ten sposób współczynniki prostej a i b.
Podstawiając za x i y współrzędne punktu Q(0,−2), otrzymujemy
−2=0*a+b ⇒ b=−2.
Poszukiwana prosta jest postaci y=ax−2.
Podobnie dla punktu P(−24,16)
16=−24a−2 ⇒ a=−3/4.
Prosta przechodząca przez punkty P i Q jest postaci y=−3/4x−2.
Sprawdzam znaleziona czy prosta przechodzi przez punkt R(32,−26).
L=y=−26
P=−3/4x−2=−3/4*32−2=−26. ⇒ L=P.
Punkty są współliniowe.
22 lut 18:03
PW: |PQ|2=242+(−18)576+324=900, |PQ|=30
|PR|2=562+422=3136+1764=4900, |PR|=70
|QR|2=232+242=1024+576=1600, |QR|=40
|PQ|+|QR|=|PQ|, bo 30+40=70.
Punkty P, Q, R są współliniowe, przy czym Q leży między P i R.
Powołujemy się na odpowiedni aksjomat geometrii euklidesowej.
22 lut 20:19
jc: Q=(0,−2), P=(−24,16) i R=(32,−26)
|P−Q|
|R−Q|
=
|−24 18|
|32 −24|
=24*24−18*32=64*9−64*9=0
Punkty są współliniowe.
22 lut 20:37
Eta:
Wystarczy wyznaczyć współczynniki kierunkowe prostych
| | −26−16 | | 3 | |
aPR= |
| = − |
| |
| | 32+24 | | 4 | |
wniosek ... punkty P,Q,R leżą na jednej prostej więc są współliniowe
22 lut 21:05