Wiadomo, że sinus kąta nachylenia środkowej
Nino: Wiadomo, że sinus kąta nachylenia środkowej trójkąta do boku, na który została ona poprowadzona
jest równy 57. Jakie są wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych tego kąta?
22 lut 16:39
Basia: ten kąt może być i ostry, i rozwarty (na pewno nie jest prosty, bo sin90=1)
z jedynki trygonometrycznej masz
| | √24 | | 2√6 | | 2√6 | |
cosα= |
| = |
| lub cosα= − |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
| | sinα | | cosα | |
policz teraz tgα= |
| i ctgα= |
| |
| | cosα | | sinα | |
22 lut 17:58