matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sad
sda:
ctgx
∫
=
sin
x
t=ctgx
1
−dt=
dx
sin
x
⇒⇒−∫t*dt i co dalej .. ?
22 lut 15:24
sda:
.
22 lut 15:35
NICK:
ctgx
cosx
sinx
cosx
=
=
sin
2
x
sin
2
x
sin
3
x
podstawienie t = sinx, wtedy dt = cosx dx
cosx
1
∫
dx = ∫
dt
sin
3
x
t
3
1
1
a ta calka z kolei
= t
−3
ze standardowego wzoru ∫ x
n
dx =
x
n+1
t
3
n+1
22 lut 15:54
jc:
NICK, skąd wiesz, co jest pod całką?
1
1
∫ctg x
dx = −
ctg
2
x bo (ctg x)' = −1/sin
2
x.
sin
2
x
2
22 lut 15:58