granica funkcji spr czy dobrze
Amator: Sprawdź czy x2*y / x4 + x2
ma granice czy nie
Zrobiłem te zadanie tak:
mamy ciągi np:
xn = 1/√n ; yn = 2/n
podstawiając:
(1/√n)2 * 2/n / (1/√n)4 + (2/n)2 =
1/n * 2/n / 1/n2 + 4/n2 =
2/n2 / 5/n2 =
2/5
a teraz mamy ciągi:
xn = 2/n ; yn = 1/√n
(2/n)2 * 1/√n / (2/n)4 + (1/√n)2 =
4/n2 * 1/√n / 16/n4 + 1/n =
4/n / 17n3/n4 =
4/17
czy poprawnie ?
granicy nie ma
22 lut 15:12
PW: Matko jedyna, nie umiesz działać na ułamkach!
22 lut 15:18
Amator: nie rozumiem w czym jest problem ?
22 lut 15:43
PW: No właśnie.
22 lut 15:53
Amator: po to napisałem na forum, żeby sprawdzić i zobaczyć jakie mam braki / jeżeli nie chcesz mi
pomóc
to się nie udzielaj bo te komentarze nic nie wnoszą.
22 lut 16:02
Adamm: czemu wszyscy mają takiego świra na punkcie własnej osoby
22 lut 16:05
Adamm: nie umiesz zapisywać ułamków − wstaw nawiasy
i tyle
o to tylko chodziło
nie trzeba się bulwersować
22 lut 16:11
PW: No takie właśnie masz braki. Twoje działania na ułamkach − oprócz braku nawiasów przy
stosowaniu "/" zamiast kreski ułamkowej − to pełna fantazja.
Jak przeszedłeś z
do
22 lut 16:12
Amator: To możecie mi pomóc jak to poprawnie rozpisać ?
22 lut 16:24
Amator: nie chce palnac błędu bo myślałem że to jest poprawnie ale faktycznie poniosła mnie fantazja z
tym n
22 lut 16:25