ekstrema
Tamta: Narysuj wykres wyznacz ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma pochodnej
f(x)=|x3+3x+4|
22 lut 14:34
Blee:
Nie ma pochodnej w miejscu zerowym czyli x=−1
22 lut 14:37
Tamta: A pochodna od wartości bezwzględnej robić się jakoś inaczej czy najpierw rysuje pochodna i
potem odbije to co pod osia
22 lut 15:19
PW: Po co chcesz rysować pochodną? Jeżeli już musisz, to nieprawda, że "odbić".
Nie jest prawdą, że
|f(x)|'=|f'(x)|.
22 lut 15:46
Tamta: To jak to zrobić krok po kroku
22 lut 15:54
PW: Znaleźć miejsca zerowe funkcji g(x)−x3+3x+4, ustalić dla jakich x jest g(x)≥0, a dla jakich
g(x)<0 i liczyć pochodną f(x) według dwóch różnych wzorów na f(x).
22 lut 15:59
PW: Korekta.
g(x)=x3+3x+4.
22 lut 16:00
Tamta: (x+1)(x2−x+4) =0
x=−1
minimum f(−1)=0
Ale kiedy nie ma pochodnej?
22 lut 16:17
PW: Zaraz, zaraz. Przecież przepis
f(x)=|g(x)|=g(x)
obowiązuje dla x≥−1, a więc można powiedzieć tylko tyle, że jest to minimum f na zbiorze
<−1,∞).
Dalej
f(x)=|g(x)|=−g(x)=−x3−4x−4 dla x∊(−∞,−1)
itd.
22 lut 16:28
Tamta: Funkcja maleje −1 i rośnie od −1 więc tam osiąga minimum
22 lut 16:32