...
Agata:): x4+√5ix2+1=0
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych.
Proszę o pomoc.
22 lut 13:21
grzest:
x
4+√5ix
2+1=0
Jest to równanie dwukwadratowe o zespolonych współczynnikach.
Podstawiamy t=x
2 i liczymy jak zwykłe równanie kwadratowe
t
2+√5it+1=0
Δ=(
√5i)
2−4*1*1=−5−4=−9
√Δ1=3i,
√Δ2 =−3i.
| | −√5i−3i | | −i | |
t1= |
| = |
| (3+√5), |
| | 2 | | 2 | |
Następnie obliczamy x
1 oraz x
2 wyciągając pierwiastek kwadratowy z t
1 (t
1 jest liczbą
zespoloną!).
Obliczenia powtarzamy dla t
2.
Wyniki powinny być następujące (o ile nie zrobiłem błędu):
22 lut 14:10
Jack:
skoro jest x
4 to beda 4 pierwiastki.
podstawiajac t = x
2
t
2 +
√5it + 1= 0
i standardowa delta jak w sredniej
Δ
t = (
√5i)
2 − 4*1*1 = 5i
2 − 4 = −5 − 4 = −9
√Δt =
√−9 =
√9i2 = ±3i
zatem
lub
22 lut 14:10
Agata:): A jak policzyć dalej te x
2 Jack?
22 lut 14:39
Agata:): "Wyniki powinny być następujące (o ile nie zrobiłem błędu):" − Jak policzyc to wlasnie?
22 lut 14:40
22 lut 14:52
grzest:
Wykonam obliczenia dla
Wzór ogólny
| | φ+2kπ | | φ+2kπ | |
xk=√|t1|(cos( |
| )+isin( |
| ) ), k=0,1. |
| | 2 | | 2 | |
| | 3+√5 | |
W rozpatrywanym przypadku φ=3/2π, |t1|= |
| . |
| | 2 | |
Mamy więc
| | √2 | | √2 | |
x0=√(3+√5)/2(cos3/4π+isin3/4π)=√(3+√5)/2(− |
| +i |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
x1=√(3+√5)/2(cos(3/4π+π)+isin(3/4π+π))=√(3+√5)/2( |
| −i |
| )= |
| | 2 | | 2 | |
Podobne obliczenia należy wykonać dla t
2.
22 lut 17:30