Graniastosłupy
Asd: Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o
wysokości 4 i przekątnej długości 5
22 lut 11:55
aniabb: przekątna w kwadracie ma a√2
a=5/√2
V=a2•h=10
P=2a2+4ah = 5+40√2
22 lut 12:19
Jerzy:
Chyba nie o tą przekatną chodzi w tym zadaniu.
22 lut 12:24
Janek191:
5 to pewnie długość przekątnej graniastosłupa, a nie kwadratu ?
22 lut 12:27
Jerzy:
Oczywiście,że tak.
22 lut 12:28
aniabb: no to przekątna kwadratu = 3 i dalej wzorki bez zmian
22 lut 12:30