rozwiąż równanie
julia: {𝑥 + 3} + {3𝑥 − 2} = 7
21 lut 23:14
julia: √𝑥 + 3 + √3𝑥 − 2 = 7 miało być
21 lut 23:14
PW: Najlepsza metoda rozwiązywania równań to zgadnąć rozwiązanie.
Sprawdź dla x=6 i pomyśl, co dalej.
21 lut 23:31
julia: Zgadywanie to nie jest rozwiazanie maturlneo zadania otwartego...
22 lut 00:18
jc: Skąd wiesz?
22 lut 00:20
Adamm:
√x+3+√3x−2 − funkcja rosnąca − różnowartościowa
więcej być nie może
22 lut 00:24
jc: Adamm, to skąd wiesz odnosiło się do stwierdzenia, "Zgadywanie to ..."
22 lut 00:28
Adamm:
mój post odnosił się do 23:31 "pomyśl co dalej"
22 lut 00:32
Janek191:
| | 2 | | 2 | |
√x + 3 + √ 3 x − 2 = 7 [ x ≥ − 3 i x ≥ |
| ] ⇒ x ≥ |
| |
| | 3 | | 3 | |
x + 3 +2
√(x + 3)*(3 x − 2) + 3 x − 2 = 49
4 x + 1 + 2
√3 x2 −2 x + 9 x − 6 = 49
2
√ 3 x2 + 7 x − 6 = 48 − 4x / : 2
√ 3 x2 + 7 x − 6 = 24 − 2 x
3 x
2 + 7 x − 6 = 576 − 96 x + 4 x
2
x
2 −103 x + 582 = 0
Δ = 10 609 − 2 328 = 8 281
√Δ = 91
| | 103 − 91 | | 103 + 91 | |
x = |
| = 6 lub x = |
| = 97 − nie spełnia równania wyjściowego |
| | 2 | | 2 | |
Odp. x = 6
=========
22 lut 07:50
PW: julio, skąd przekonanie, że zgadywanie jest złą metodą? Jest najlepszą, bo z łatwego
problemu (zgadnąć i powiedzieć, dlaczego innych rozwiązań nie ma) nie robi się koszmarnych
rachunków. Janek191 pokazał, jak wygląda ten kawał dobrej, zbędnej roboty, żeby Cię
przekonać − co jest lepsze: trochę pomyśleć, czy polecieć schematem.
Powiem tak:
− Za rozwiązanie Janka191 dostałabyś piątkę, za odgadnięcie i napisanie, że lewa strona
jest funkcją rosnącą, a więc nie ma innych rozwiązań − szóstkę. Jeżeli mi nie wierzysz −
zapytaj swojego nauczyciela.
Na egzaminie maturalnym nie ma szóstek, obie metody dostałyby maksymalną liczbę przewidzianych
punktów, ale pomyśl o czasie potrzebnym na jedno i drugie.
22 lut 09:33