Objetosc
Ola: Podstawa ostrosłupa jest teojkat o katach 30 i 60 stopni. Każda z krawędzi bocznych ma długość
10 cm i tworzy z płaszczyzna podstawy kat o mierze 45 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa
.
21 lut 22:08
aniabb:

V=(5
√2•5
√6/2)•5
√2/3 = 125
√6/3
22 lut 00:23
Eta:

Podstawą jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej |AB|=2R
gdzie 2R −−średnica okręgu opisanego na podstawie
Spodek wysokości H pokrywa się ze środkiem przeciwprostokątnej
Z trójkąta AOS "ekierki " o kątach 45
o,45
o,90
o
mamy ,że H=R=5
√2
to |AB|=2R=10
√2
Pole podstawy to połowa pola prostokąta o przekątnych długości d=2R
i kącie między nimi 60
o
| 1 | | 1 | |
zatem Pp= |
| * |
| (2R)2*sin60o |
| 2 | | 2 | |
P
p= ................
| 1 | |
V= |
| Pp*H=.................... |
| 3 | |
22 lut 00:27
Eta:
22 lut 00:29
aniabb: 
nawet w tę samą stronę kąty się nam zgadzają
22 lut 00:32
Eta:
22 lut 00:35