Ostrosłup
Szymon: 1. Wojtek obliczył sumę liczb wierzchołków, krawędzi i ścian dwóch różnych graniastosłupów.
Suma obu wyników jest mniejsza od 1000, a różnica większa od 948. Ile wierzchołków przy jednej
podstawie ma każda z tych brył?
2. W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość 4∨3, a ściana boczna
jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
21 lut 21:58
Mila:
1) Podpowiedź.
Graniastosłup o n bokach w podstawie ma:
− 2n wierzchołków
− 3n krawędzi
− (n+2) ścian
21 lut 22:12
Mila:

h=4
α=60
o
ΔSOE : 60
o,30
o,90
o
1) |OE|=2
|AE|=3*2=6
2)
3)
V=24 [j
3]
==========
21 lut 22:27