.
Kasia: Wysokość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z wysokością ściany
bocznej tego ostrosłupa kąt alfa taki, że sin alfa = 5/13. Oblicz objętość i pole
powierzchni całkowitej tego ostrosłupa, jeśli jego wysokość jest równa 12 cm.
21 lut 20:31
dero2005:

h = 12
z tego układu
h
s =
h
p =
| | a2√3 | | 3 | |
Pc = |
| + |
| *a*hs = |
| | 4 | | 2 | |
21 lut 20:53
Eta:
to H
2=169k
2−25k
2= 144k
2⇒ 12k=
H=12 ⇒ k=1
to r=5 ,
a=2r
√3=10
√3 , h
p=3r=15
to
hb=13 i P
p=r
√3*3r= 75
√3
| | 1 | | 1 | |
V= |
| *75√3*12=............... i Pc= Pp+3* |
| *10√3*13 = .............. |
| | 3 | | 2 | |
21 lut 21:34
Eta:
Następny ( bez odzewu) czeka na gotowca
Rano wpisze w "kajet" i gotowe do szkoły .........
21 lut 21:49