równianie prostej przechodzącej przez dwa punkty
gabi: y+4=6/0(x−1)
jak to dalej obliczyć? miałam za zadanie znaleźć równanie prostej przechodzącej prze dwa punkty
A(1,−4) i B(1,2) , podstawiłam do wzoru : y−y
a=y
b−y
a/x
b−x
a(x−x
a) i wszyło mi coś takiego
jak
na górze, a jak podstawiłam do wzoru z tablic to wyszło x=1 i to jest dobre rozwiązanie, a czy
z tego
równania na górze wyjdzie y=−4

?
21 lut 20:29
jc: Czy A=(1,−4), B=(1,2)?
Jeśli tak, to prosta opisana jest równaniem x=1.
21 lut 20:56
PW: Punkty A i B mają jednakowe pierwsze współrzędne równe 1. Nic nie trzeba liczyć − należą do
pionowej prostej przechodzącej przez punkt 1 na osi OX.
Taka prosta ma równanie
x=1 (w domyśle y dowolne),
należałoby ją zapisywać
{(x,y): x=1∧y∊R},
ale przyjęło się pisać tylko x=1, i dlatego to najłatwiejsze staje się trudne do zrozumienia.
21 lut 21:00
PW: A najważniejsze: wzór, który chciałaś zastosować, nie działa w takim wypadku − patrz założenia
do twierdzenia (wzoru).
21 lut 21:10
gabi: Aaa już wszystko jasne,dziękuje za wytłumaczenie
21 lut 21:22