prosze o rozwiazanie metoda podstawiania
Eluska: 5x+3y=7
x−y=3
21 lut 20:16
Janek191:
x − y = 3 ⇒ y = x − 3
5 x + 3 y = 7
−−−−−−−−−−
y = x − 3
5 x + 3*( x − 3) = 7
−−−−−−−−−−−
8 x − 9 = 7
8 x = 16
x = 2
====
y = 2 − 3 = − 1
===========
21 lut 20:25
Eluska: 7x−2y=9,5
y+4y=14
prosze o rozwiazanie metoda podstawiania x+y=1 2x−y=−4
21 lut 20:52
Eluska: prosze o rozwiazanie metoda dodawania stronami
2x−y=6 2x+3y=14
, 7x+8y=3 8x−5y=−39
, 5x+4y=1 10x−y=11,
4x+3y=14 x−6y=−4
dziekuje
21 lut 21:06
Eluska: Pomocy

! niech ktos mi to rozwiaze

! 4 przyklady

!
21 lut 21:19
sqrt: wydaje mi sie ze to juz nie wynika z niewiedzy tylko z lenistwa
21 lut 21:33
aniabb:
2x−y=6
2x+3y=14
−−−−−−−−−
−4y=−8
y=2
x=4
22 lut 00:37
Janek191:
7 x + 8 y = 3 / * 5
8 x − 5 y = − 39 / * 8
−−−−−−−−
35 x + 40 y = 15
64 x − 40 y = − 312
−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
99 x = − 297 / : 99
x = − 3
======
oraz
7 x + 8 y = 3 / * 8
8 x − 5 y = − 39 / *(−7)
−−−−−−−−−−−−−−
56 x + 64 y = 24
−56 x + 35 y = 273
−−−−−−−−−− dodajemy stronami
99 y = 297 / : 99
y = 3
=====
22 lut 07:36