Przedstaw pole p
imie:

Przedstaw pole P prostokąta jako funkcję zmiennej x. Podaj dziedzine tej funkcji i naszkicuj
jej wykres.Dla jakiego argumentu pole jest największe?Wyznacz wymiary prostokąta o największym
polu.
|AC|=|BC|
21 lut 20:04
imie: jesli ten trapez z gorna podstawa 2x i dolna 12 jest rownoramienny to przyprostokatna dolna
tych dwoch malych trojkacikow to 6−x a przeciwprostokatna?bo wiemy ze trojkat ACB jest
prostokatny i rownoramienny
21 lut 20:09
Janek191:

Mamy
| 6 − y | |
| = 1 ⇒ 6 − y = x ⇒ y = 6 − x |
| x | |
Pole prostokąta
P = 2 x*y = 2 x*( 6 − x) x ∊ ( 0, 6)
P(x) = − 2 x
2 + 12 x
Odp. 2 x = 2*3 = 6, y = 6 − x = 6 − 3 = 3
===================================
21 lut 20:19
21 lut 20:29
imie:
21 lut 21:58
aniabb:

różowy podobny do pomarańczowego więc
22 lut 00:31