Zbadaj zbieżność i oblicz sumę częściową szeregu
not4ya: Zbadaj zbieżność i oblicz sumę częściową szeregu
od n=1
rozbiłem ten logarytm do postaci
ln(n)+ln(n+2)−2ln(n+1) i Sk (suma częściowa) mi wychodzi
ln1−ln2+ln(k+2)−ln(k+1). Czy jest to poprawne?
21 lut 20:01
jc: Tak
21 lut 20:05
Lech: Zle rozpisales logarytm :
powinno byc:
| | (n+1)2−1 | | n2 + 2n | |
ln( |
| = ln |
| = |
| | (n+1)2 | | (n+1)2 | |
= ln(n
2 + 2n ) − 2ln(n+1) = .....
21 lut 20:10
not4ya: | | an+1 | |
Jak sprawdzić jego zbieżność? Policzyłem np. |
| i wyszło |
| | an | |
3ln(n+1)+ln(n+3)−3ln(n+2)−ln(n) i niewiele mi to mówi. Jakim sposobem najlepiej tu zadziałać?
21 lut 20:14
jc: | | n+2 | |
Sn = −ln 2 + ln |
| →− ln 2 |
| | n+1 | |
21 lut 20:17
not4ya:
jc dzięki!
Lech no właśnie − wyciągnij n przed nawias w tym pierwszym i jest dokładnie to co
rozpisałem
21 lut 20:21
Lech: Tak , zgadzam sie ! Jest OK !
21 lut 20:23