liczby zespolone
Student: Witam, poszukuję części rzeczywistej i urojonej z liczby:
((1−i)2−i)/((1+i)2+i)
21 lut 20:00
Adamm: =−1
urojona = 0
rzeczywista = −1
21 lut 20:01
Student: Ale jak do tego dojść?

Nie rozumiem, dlaczego akurat 0 i −1
21 lut 20:03
Adamm: ile wynosi licznik, mianownik
oblicz
21 lut 20:06
jc: −1= −1 + 0i
21 lut 20:06
Student: Mam na myśli przede wszystkim kwadrat liczby zespolonej, dzielenie wiem, jak zrobić. Czy można
wyliczyć go ze wzoru skróconego mnożenia, czy szukać innego sposobu?
21 lut 20:10
Adamm: skróconego mnożenia
21 lut 20:15
Adamm: nie zapomnij że i2=−1
21 lut 20:16
Student: Czyli mam:
(1−i)2−i= 1−2(−i)+i2−i= i
oraz
(1+i)2+i=1+2i+i2+i= 3i
Więc mam i/3i.
Ok, do tego miejsca już rozumiem.
Jak wywnioskować wynik?
21 lut 20:27
Adamm: źle
jeszcze raz
zastanów się co zrobiłeś źle
21 lut 20:28
Student: Nie wiem...

zakładam, że to jakiś banalny błąd, ale już to tyle razy było przeze mnie poprawiane, że się
gubię
21 lut 20:33
jc: Tak trudno zapamiętać wzór (a−b)2=a2 − 2ab + b2 ?
21 lut 20:36
Mila:
| | 1−2i−1−i | | −3i | |
= |
| = |
| =−1 |
| | 1+2i−1+i | | 3i | |
21 lut 20:37
Student: Mówiłam, że to jakiś banalny błąd... po prostu minus za dużo.
Teraz jak to jest rozpisane po kolei, od razu widzę, co jest źle
Dziękuję
21 lut 20:55