Zadanie z funkcji liniowej Kiełbasa ( symbol nieoznaczony), Sierpiński
Rzych: Witam
Spotkałem się ostatnio z takim zadaniem ze zbioru Pana Kiełbasy:
Określ liczbę rozwiązań danego równania w zależności od wartości parametrów a i b.
Dla tych wartości parametrów a i b dla których istnieją rozwiązania, podaj te rozwiązania
ax −3 = x + b
| | b + 3 | |
Równanie po przekształceniu ma postać |
| co się zgadza z odpowiedzą z tyłu książki |
| | a−1 | |
W odpowiedziach ze zbioru Pana Kiełbasy pisze, że dla a = 1 i b = −3 rozwiązaniem równania jest
każda liczba rzeczywista. No i tutaj mam problem, bo przy b = −3 licznik jest równy 0 co nie
jest
| | 0 | |
niczym dziwnym, ale przy a = 1 mianownik również wynosi 0. Wychodzi |
| co jest symbolem |
| | 0 | |
nieoznaczonym. Mimo to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań. Zaznaczę też, że dla
b ≠ −3 równanie nie ma rozwiązań. Dlaczego w tym przypadku można dzielić przez 0?
Pan Sierpiński w swojej książce "Wstęp do teorii liczb" pisał, że jedyną liczbą, którą
dzielnikiem
jest 0 jest. Według zapisu a = kb. Więc za b podstawiamy dzielnik 0. Czyli a = k * 0 co jest
spełnione
przy a = 0. Jednakże gdy sprawdzam w Internecie poprawność dzielenia 0 przez 0 wszędzie widzę
| | 0 | |
opinie, że |
| jest nieoznaczone. Nie za bardzo rozumiem czemu Pan Kiełbasa twierdzi, żę |
| | 0 | |
dla a = 1 b = −3 rozwiązaniem równania jest każda liczba rzeczywista. Bardzo proszę o pomoc
w tym zadaniu
21 lut 19:35
Jerzy:
Równanie: x − 3 = x − 3 jest spełnione dla dowolnego x.
21 lut 19:42
Rzych: | | b+3 | |
No tak, ale równanie |
| nie może mieć rozwiązania dla a = 1, bo nie można dzielić |
| | a−1 | |
przez 0
21 lut 19:47
Janek191:
a = 1 i b = − 3 wstawiamy do równania a x − 3 = x + b.
21 lut 19:49
Janek191:
| | b + 3 | |
Równanie x = |
| otrzymujemy przy założeniu a ≠ 1 |
| | a − 1 | |
21 lut 19:50
Rzych: Zdaję mi się, że rozumiem. Czyli po prostu chodzi o to, że autor otrzymał takie równanie dla a
≠ 1.
Dalej przy kolejnych odpowiedziach założył dodatkową możliwość dla której a = 1, której
nie rozważał na początku i podstawił za a 1. Wyszło mu x −3 = x + b. No i tutaj już wiadomo, że
dla b = −3 rozwiązaniem równania jest każda liczba rzeczywista?
21 lut 19:54
Mila:
Nie wolno dzielić przez zero!
=====================
Równanie:
ax −3 = x + b⇔
ax−x=b+3
x*(a−1)=b+3
1) a−1=0 wtedy masz sytuację:
x*0=b+3 więc jeżeli b=−3 otrzymujemy
x*0=0 co jest prawdą niezależnie od wyboru x, czyli:
a=1 i b=−3 nieskończenie wiele rozwiązań
2) a=1 i b≠−3 brak rozwiązań (lewa strona równa zero, prawa różna od zera)
3) a≠1 jedno rozwiązanie
21 lut 21:56
Rzych: Rozumiem. Bardzo dziękuje za wszystkie odpowiedzi
21 lut 23:21
Mila:
21 lut 23:26