matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analuryczna prosta
Merol34:
Przeciwległe boki kwadratu zawierają się w prostych y= −x+6 i y=−x−8. Oblicz pole kwadratu.
21 lut 19:18
Eta:
a−−− dł boku kwadratu a=d −− odległość punktu C∊k od prostej p k: y= −x−8 p: y= −x+6 C(x, −x−8) p: x+y−6=0
|x−x−8−6|
14
d=a=
=
√
1
2
+1
2
√
2
196
to P□= a
2
=
= 98 j
2
2
21 lut 19:29
Eta:
Można też tak: Odległość między dwoma prostymi równoległymi : k: Ax+By+C
1
=0 p: |Ax+By+ C
2
=0
|C
1
−C
2
|
d=
√
A
2
+B
2
w tym zadaniu : k: x+y+8=8 i p: x+y−6=0
|8−(−6)|
14
d=a=
=
√
1+1
√
2
196
to a
2
=
=98 [j
2
]
2
21 lut 19:36