Parametr i równania stycznych
Enio: Wyznacz wszystkie całkowite wartości parametru m, dla których prosta y=−5x+8 jest styczna do
wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)= x3 − 3x2 + mx + 7 .
Wyznacz równanie wszystkich stycznych do wykresu funkcji f określonej wzorem f(x)= 2x3 + 5x2
+ 3x + 1
21 lut 19:07
Enio: ad.2
...3x+1 które są prostopadłe do prostej o równaniu x−y+4=0
21 lut 19:08
iteRacj@:
1/
f(x)= x3 − 3x2 + mx + 7
f'(x)= 3x2 − 6x + m
y=−5x+8 → a=−5
f'(x)=a
3x2 − 6x + m=−5
3x2 − 6x + m+5=0
TCD wkracza
Δ=36−4*3(m+5)=−12m−24=−12(m+2)
Δ≥0 gdy m≥−2
21 lut 21:40
Eta:
Enio wstanie rano i przepisze ...........
21 lut 21:51
iteRacj@:
nie jestem tegoroczną maturzystką, to nie muszę się wysypiać
21 lut 21:59