Pomocy
abla: Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawarta jest w prostej x + y + 1 = 0. Ramię BC
zawiera się w prostej 2x − y − 1 = 0. Wyznacz równanie prostej k zawierającej ramię AC
wiedząc, że punkt P = (−4, 0) należy do prostej k. Obliczyłam na razie punkt B (0, −1) jak
zabrać się dalej za to zadanie?
21 lut 17:51
Eta:

1/ AB: y= −x−1
Prosta PM ∥AB i P(−4,0)
PM: y=−(x+4) ⇒
y=−x−4
2/ rozwiązujemy układ równań BC i PM otrzymując M( −1,−3)
to środek S odcinka PM : S( −5/2, −3/2)
3/ Prosta CS ⊥ PM
CS: y=(x+5/2)−(3/2) ⇒
y= x+1
4/ rozwiązując układ równań prostych
CS i BC otrzymasz ....
C( 2,3)
zatem prosta k=PC =AC
to k: y=1/2(x−x
C)+y
C
k:
y= 1/2x+2
w postaci ogólnej
k: x−2y+4=0
==========
21 lut 18:54
Eta:
Wstań rano i przepisz !( skoro od ponad 3 godzin nie interesujesz się tym zadaniem
21 lut 21:46