przekształcony wykres cosx
Pikachu: Hej, pomógłby ktoś z narysowaniem wykresu funkcji f(x)=√2cos(2x−π4)
21 lut 17:51
Pikachu: Sprecyzuje, mam wyznaczyć najmjiejszą i największą wartosć tej funkcji w przedziale <0,π2)
21 lut 17:53
PW: Jeżeli
to
0≤2x<π,
a więc
| | π | | 3π | |
Na takim przedziale, <− |
| , |
| ), bierzemy funkcję cos. |
| | 4 | | 4 | |
21 lut 18:03
Pikachu: czyli mam narysować wykres funckji cosx w przedziale <π4,3π4)?
21 lut 18:31
PW: | | π | | 3π | |
Na <− |
| , |
| ), funkcja jeszcze pomnożona przez √2. |
| | 4 | | 4 | |
| | π | |
Zastosowaliśmy podstawienie u=2x− |
| . |
| | 4 | |
Pokazaliśmy, że
| | π | | π | | 3π | |
dla x∊<0, |
| ) argument u∊<− |
| , |
| ). |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
Rysujemy
√2cosu na odpowiednim przedziale, który można podpisać "w języku u", albo
"w języku x".
Jest wprawdzie wzór (sprawdź, czy się nie mylę)
| | π | |
cosx+sinx=√2cos(2x− |
| ), |
| | 4 | |
ale czy narysowanie lewej strony jest łatwe?
21 lut 19:35
PW: Sprawdziłem, mylę się − po lewej stronie 2x zamiast x.
21 lut 19:38