pomoc drogowa:
I dobrze podpowiadają
1
o Wyznacz prostą prostopadłą do y=2x−5.
Skorzystaj z zależności dla współczynników kierunkowych: a
1*a
2=−1
2
o Symetralna cięciwy będzie przechodziła przez środek okręgu, czyli punkt S(2,4).
Wyznacz równanie symetralnej, np. prosta l
3
o Wyznacz punkt przecięcia prostej k: y=2x−5 z prostą l. Oznacz go jako punkt W)x
w;y
w)
4
o Wyznacz długość odcinka x=|SW|.
5
0 Wyznacz promień r. Narysuj sobie trójkąt i skorzystaj z tw. Pitagorasa
6
o Wyznacz równanie okręgu.