Rozstrzygnij czy funkcje logarytmiczne są równe
Fuchs: Mamy funkcję logarytmiczną f(x) oraz funkcję logarytmiczną g(x):
f(x)=log₃(x−2)+log₃(x−3)
g(x)=log₃[(x−2)(x−3)]
Pytanie brzmi: Czy funkcja f(x) i g(x) są równe?
Nie bardzo wiem co oznacza ten kwadratowy nawias w funkcji g(x). Po przekształceniu f(x) wedle
wzoru logₐx+logₐy=logₐxy, otrzymuję:
f(x)=log₃(x−2)(x−3)
Wiem z odpowiedzi z tyłu książki, że f(x) nie równa się g(x). Jaka jest zatem różnica pomiędzy
f(x)=log₃(x−2)(x−3) a g(x)=log₃[(x−2)(x−3)]?
Bardzo proszę o pomoc.
21 lut 17:23
Ajtek:
Dziedziny nie są równe.
Df x−2>0 i x−3>0 ⇒ x>3
Dg (x−2)(x−3)>0 ⇒ x∊(−∞;2)u(3;∞)
21 lut 17:46
PW: Kwadratowy nawias po to, żeby nie było dwóch okrągłych, w szkole tak się praktykuje.
Nie są równe te funkcje, bo nie mają takich samych dziedzin.
Dla f są dwa wymagania: x−2>0 i x−3>0, a dla g (x−2)(x−3)>0 − to nie są te same zbiory.
21 lut 17:47
Fuchs: Wszystko jasne, wielkie dzięki
21 lut 18:01