To znowu ja i to znowu kombinatoryka
MatMal: Rzucamy n razy kostką do gry (n>2). Czy liczba możliwości otrzymania sumy wszystkich
wyrzuconych oczek nie większej niż n + 2 jest:
a) dla dowolnego n liczbą parzystą
1.wszystkie jedynki −1 mozliwosc
2.wszystkie jedynki i jedna 2 − n mozliwosci
3. wszystkie jedynki i jedna 3 − n mozliwosci
| | | |
4. wszystkie 1 i dwie 2 − | mozliwosci |
| | |
wiec sumując
| | (n−1)n | | n2+3n+2 | | (n−1)(n−2) | |
1+2n+ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a jak wiadomo dwie kolejne liczby pomnozone to liczba parzysta
a odpowiedz znow sprzeczna, wiec ja juz nie wiem, czy Kurczab wydajac te cwiczenia w dziale
kombinatoryki tyle bledow popelnil czy to wydawnictwo czy to ja zle robie
21 lut 17:06
MatMal: dobra ok rozumiem, jak wstawie nawet n=4 to wyjdzie 3 xD
21 lut 17:12
MatMal: ale teraz problem to pkt b i c
b) liczbą parzystą, gdy n jest liczbą nieparzystą
c) jest równa 8k
2+18k+10 gdy n=4k+3
w b podstawmy n=2k+3
no i taki sredni ten dowod, chyba ze znow podstawiac i sprawdzac
c) nie wychodzi bo mi wychodzi 8k
2+6k+1
a to jest sprzeczne z odp
21 lut 17:18
PW:
n
2+3n+2=(n
+1)(n
+2)
− tu widzę błąd przekształcenia w pierwszym poście.
W c) − dla n=4k+3 − mamy
| | (4k+4)(4k+5) | |
|
| =(2k+2)(4k+5)=8k2+18k+10. |
| | 2 | |
21 lut 17:43
MatMal: o jej dziekuje bardzo

21 lut 17:47