Graniastosłupy
Kys: W graniastosłupie trójkątym wszystkie krawędzie są równej długości. Pole powierzchni całkowitej
tego graniastosłupa jest równe 12+2√3. Oblicz jego objętość
21 lut 16:24
Kys: up
21 lut 19:13
Eta:

Trzy ściany są kwadratami o boku a
dwie podstawy są trójkątami równobocznymi o boku a
| | a2√3 | | a2 | |
Pc=3a2+2* |
| = |
| (6+√3) = 2(6+√3) ⇒ a2=4 to a=2 |
| | 4 | | 2 | |
| | a2√3 | |
V= |
| *a =............ |
| | 4 | |
21 lut 19:21
Mila:

a− długość krawędzi gran.
U{a
2√3{2}+3a
2=2*(6+
√3) /*2
a
2√3+6a
2=4*(6+
√3)
a
2*(
√3+6)=4*(6+
√3)
a
2=4
a=2
21 lut 19:29
Eta:
V= 2√3 [j3]] bo 8:4=2
21 lut 19:37