Geometria analityczna
abx: Punkty A(5, −2) i B(17, 2) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o kącie prostym przy
wierzchołku A. Wierzchołek C należy do prostej o równaniu y=2x+3. Wyznacz współrzędne punktu
C.
21 lut 14:49
Janek191:

A = ( 5, −2) B = ( 17, 2)
C = ( x, 2 x + 3)
więc
→
AB = [ 17 − 5, 2 − (−2)] = [ 12, 4 ]
→
AC = [ x − 5, 2 x + 5]
Iloczyn skalarny
→ →
AB o AC = 12*(x − 5) + 4*(2 x + 5) = 12 x − 60 + 8 x + 20 = 20 x − 40 = 0 ⇔ x = 2
Wtedy
y = 2*2 + 3 = 7
C = ( 2, 7)
=========
21 lut 15:00
Janek191:
Można też skorzystać z tw. Pitagorasa
21 lut 15:02