trygonometria
pepe: rozwiąż równanie:
1,5sinα − cosα =1
21 lut 12:52
StudentKtoryNieZdal:
1,5sina − cosa = 1
czyli cosa = 1,5sina − 1
korzystamy teraz z jedynki trygonometr.sin2x+cos2x=1
zatem
(1,5sina−1)2 + sin2a = 1
rozpisz i policz.
dostaniesz rownanie kwadratowe, podstaw
t = sinx
i bedzie t2 + ...
i normalnie delta itd
i pamietaj t ∊ <−1;1>
21 lut 15:00
PW: A nie obawiasz się, że podniesienie do kwadratu wprowadzi "obce rozwiązania"?
Przykład:
ma jedno rozwiązanie.
czyli
ma dwa rozwiązania.
21 lut 16:27
Basia: @
PW nie wprowadzi jeżeli będziemy pamiętać, że
nie rozwiązujemy
jednego
równania, ale
układ równań
| ⎧ | cosx = 1,5*sinx −1 | |
| ⎩ | sin2x+cos2x=1 |
|
24 lut 22:02