F
Klaudia: Kto mógłby napisać odpowoedź do tego zadania: Wyznacz zbiór wartości funkcji: f (x)=10x / (x
2
+1).
Zrobiłam i nwm czy dobrze, bo mam z jedną rzeczą wątpliwość. Proszę
21 lut 11:30
Jerzy:
Zw = [−5;5]
21 lut 11:48
aniabb:

jak widać <−5;5>
21 lut 11:49
Klaudia: Serio?
21 lut 18:12
Klaudia: Aaaa... sorki, mój błąd, nie napisałam, że dla x∊(0;10)
21 lut 18:13
PW: No to bez rysowania i bez pochodnych. f(0)=0, przy czym wartość ta nie jest osiągana na
rozważanym przedziale. Dla pozostałych x
Znana jest nierówność: dla x>0
przy czym równość ma miejsce tylko dla x=1.
Oznacza to, że mianownik osiąga najmniejszą wartość 2 dla x=1, czyli ułamek osiąga największą
wartość
| | 100 | |
Dla x=10 jest f(10)= |
| , ale w rozważanym przedziale funkcja nie osiąga tej wartości. |
| | 101 | |
Odpowiedź: Dla x∊(0, 10) funkcja osiąga wartości z przedziału (0, 5>. A dlaczego wszystkie?
21 lut 18:47
Klaudia: Super, czyli dobrze zrobiľam, dzięki wielkie
21 lut 21:28