minimum maximum
M: Wyznacz najmniejsza i największa wartość funkcji x3+3x2+3x−5 w przedziale <−2;1>
21 lut 01:26
Mariusz:
f(x)=(x+1)3−6
f'(x)=3(x+1)2
Funkcja jest rosnąca
W punkcie x=−1 nie ma ekstremum
f(−2)=(−2+1)3−6=−7
f(1)=(1+1)3−6=2
21 lut 04:47
Basia:
f'(x) = 3x2+6x+3 = 3(x2+2x+1) = 3(x+1)2
f'(x)=0 dla x=−1
ale pochodna nie zmienia znaku, więc funkcja jest rosnąca w przedziałach
<−2;−1) i (−1;1>
policz f(−2), f(−1) i f(1)
i wybierz wartość największą i najmniejszą
tak naprawdę nie trzeba liczyć f(−1), bo to wielomian czyli funkcja ciągła nie może więc ni z
tego ni z owego zmaleć w p−cie x=−1
jest też oczywiste, że f(−2) będzie wartością najmniejszą, a f(1) największą
21 lut 04:52