matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przedziały monotoniczności :D
Piotro22:
Witam moglibyście mi pomóc w tym zadanku
Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji określonej wzorem f(x)=x+
3
x
+
9
x
3
+
27
x5
+...
20 lut 23:13
Basia:
masz tam sume nieskonczona ciagu geometrycznego a
1
=x
3
q=
x
2
musi byc spelniony warunek |q|<1 ponadto x≠0
3
3
|
|=
<1 /*x
2
(wolno bo x
2
>0)
x
2
x
2
3 < x
2
x
2
−3>0 x∊(−
∞
;−
√
3
)∪(
√
3
;+
∞
) wtedy
a
1
x
x
x
3
f(x) =
=
=
=
1−q
3
1−
x
2
x
2
−3
x
2
x
2
−3
dalej sobie poradzisz?
20 lut 23:18