kombinatoryka i kostki
MatMal: Rzucamy raz trzema kostkami do gry. Interesuje nas suma albo iloczyn oczek na wszystkich trzech
kostkach. Ile jest mozliwosci otrzymania: a)parzystej sumy oczek b)nieparzystego iloczynu
oczek c)iloczynu oczek podzielonego przez 7
w pkt a
przy rozpatrywaniu n+p+p=n
jak mozna twierdzic ze wynik npp,pnp,ppn sa inne

skoro nigdzie nie pisze ze kostki sa
rozroznialne, to tak jakbym rzucil 3 identyczne pilki z mundialu i powiedzial ze sa inne
wyniki ....
20 lut 22:15
Basia: chodzisz do szkoly; tam wszystko jest rozroznialne

nierozroznialne bedziesz mial na studiach, jezeli dopadnie Cie matematyka dyskretna
20 lut 22:20
Basia: gdyby kostki byly nierozroznialne to i zbior Ω inaczej musialby wygladac
20 lut 22:23
MatMal: Chyba chce zeby mnie dopadla, bo ten dział momentami jest tak nielogiczny, że szkoda gadać
20 lut 22:24
Mila:
6*6*6=216 − liczba wszystkich zdarzeń
a) A− suma oczek parzysta
(p,p,p) lub (n,n,p) gdzie: p∊{2,4,6}, n∊{1,3,5}
b)
B− iloczyn liczby oczek jest l. nieparzystą
|B|=3
3 ( na każdej kostce wypadła nieparzysta liczba oczek)
c)
C− iloczyn liczby oczek podzielony przez 7
|C|=0
20 lut 22:27
Mila:
20 lut 22:29
MatMal: Mila, nie chodziło mi o rozwiązanie, bo dla mnie jest ono bardzo proste, chodziło o problem
myśleniowo filozoficzny powiedziałbym, tak jak rozmawiałem z Basia, ale dzięki może komuś się
przyda
20 lut 22:32
MatMal: ewien roztargniony napisał 10 listów, zaadresował 10 kopert, a potem włożył do kopert i wysłał.
Ile jet możliwości :
b) takiego włożenia listów, aby co najmniej pierwsze dwa, które włożył do kopert, dotarły do
właściwego adresata?
skoro już rozmawiamy o tym, to jak interpretować to ?
bo jednak by pasowało wybrać które 2 listy będziemy wkładać jako pierwsze
20 lut 22:37
Basia: Nie wiem dlaczego te zadania sa tak nieprecyzyjnie sformulowane, ale to jest niestety fakt.
Mam wrazenie, ze autorom w ogole do glowy nie przychodzi, ze uczen szkoly sredniej moze myslec.
I co gorsze rozumiec czym sie roznia obiekty rozroznialne od nierozroznialnych.
20 lut 22:38
MatMal: Kombinatoryke właśnie bardzo znienawidziłem przez to że często zabija myślenie i
ukierunkowywuje w jedna strone, bo nigdzie sie nie spotkalem chyba wlasnie z odpowiedzia cos
LUB cos, no ale dziekuje, chociaz wiem ze to zad z listami moge zrobic na 2 sposoby
20 lut 22:45
Basia: tutaj przynajmniej nie ma zadnych watpliwosci
i listy, i koperty sa rozroznialne
20 lut 23:04