Równanie trygonometryczne.
Michał: Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi.
cosα1 + sin α + cosα1 − sin α = 2cos α
Pomocy, widzę, że można sprowadzić lewą stronę równania do wspólnego mianownika za pomocą
wzoru skróconego mnożenia, jednak gdy to robię, to lewa strona równania nie jest zgodna z
prawą.
Jakieś wskazówki?
20 lut 21:50
Basia:
| | 1−sin α + 1+sinα | | 2*cos α | | 2 | |
L = (cos α)* |
| = |
| = |
| = P |
| | 1−sin2α | | cos2 α | | cos α | |
20 lut 21:52
Lech: Po lewej stronie doprowadz do wspolnego mianownika !
20 lut 21:52
Eta:
20 lut 21:55