Narysuj wykres funkcji i omów jej własności
Tomek: Poproszę o pomoc
Narysuj wykres funkcji i omów jej własności
f(x)=√x2+4x+4+√x2
zauważyłam ze pod inaczej mogę to zapisać tak f(x)= √(x+2)2+√x2 czy mogę opuścić
pierwiastki i zapisać to później w ten sposób?
f(x)=2x+2 ?
20 lut 21:09
Eta:
√a2=|a|
f(x)= |x+2|+|x|
i rysuj .........
20 lut 21:17
Eta:
20 lut 21:18
Tomek: Właśnie dokładnie taki rysunek wyszedł mi gdy podstawiałem pod "oryginalny" wzór funkcji,
ale później omijając pierwiastek zapomniałem o wartości bezwzględnej ii już wykres wyglądał
zupełnie inaczej...
dziękuje bardzo za nakierowanie na właściwy tor

własności funkcji wystarczy jak później odczytam z wykresu ?
np.
1. Dziedzina D=R
2. Zbiór wartości Y=<2,
∞)
3. Brak miejsc zerowych
4. f(x)↗ x∊(0,
∞) ;
5. f(x)↘ x∊(−
∞,−2)
coś jeszcze?
20 lut 21:25
Tomek: przypomniałem sobie jeszcze
funkcja nie jest parzysta, nie jest nieparzysta
nie jest okresowa
20 lut 21:28
Eta:
f(x)=2 jest stała dla x∊(−1,0)
20 lut 21:32
Tomek: no tak
dziękuje
20 lut 21:40
Eta:
20 lut 21:50