Rozwiązanie ogólne równania różniczkowego
Sanusz: | | dx | |
(1+t)x + (1−x) * |
| = 0. |
| | dt | |
Robię to równanie, za pomocą schematu do równań o zmiennych rozdzielonych i rozw. ogólne
wychodzi mi
ln(x) − x = −ln(t) − t + C
Czy to już poprawny wynik, czy można je jeszcze jakoś uprosić, zazwyczaj wychodziło mi samo x =
...
20 lut 20:43
Adamm: funkcje uwikłane też mogą wyjść
20 lut 20:46
Jerzy:
Pokaż, jak rozdzielileś /aś zmienne.
20 lut 20:47
jc: Źle policzyłeś, ale samego x raczej nie wyliczysz.
20 lut 20:47
Basia:
na pewno dobrze przepisales?
skad Ci sie wzial ln(t) ?
| | dx | |
(1−x) |
| = −(1+t)x /*(−1) |
| | dt | |
20 lut 20:48
Sanusz: Fakt źle przepisałem, miało być jeszcze 't'.
| | dx | |
(1+t)*x + (1−x)*t |
| = 0 |
| | dt | |
| | 1−x | |
∫ |
| dx = −∫U{1+t){t} dt |
| | x | |
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| − 1dx = −∫ |
| + 1dt |
| | x | | t | |
ln(x) − x = −ln(t) − t + C
20 lut 20:59
Basia:
zgadza sie z wyjatkiem tego, ze powinno byc
ln|x| − x = −ln|t|−t + C
no i pozbylabym sie tych minusow
x − ln|x| = t+ln|t| + C
20 lut 21:05