Zna ktoś wzór na 1*2*3*4+..+2015*2016 aby to wyliczyć?
alinka: Zna ktoś wzór na 1*2*3*4+..+2015*2016 aby to wyliczyć?
20 lut 20:40
Jerzy:
Spróbuj w excelu wklepać: 2016! ( moze da radę, nie sprawdzałem )
20 lut 20:42
Adamm:
1*2+3*4+...+2015*2016=∑
i=11008i*(i+1)=∑
i=11008i
2+∑
i=11008i
wzór jest taki
na sumę kolejnych kwadratów
| | n(n+1)(2n+1) | |
1+22+...+n2= |
| |
| | 6 | |
i na sumę kolejnych liczb
więcej nie potrzeba
20 lut 20:42
Basia:
a nie ma to byc
1*2+3*4+.....+2015*2016
20 lut 20:43
Adamm: pomyliłem się lekko
=∑i=11008 (2i−1)*2i = 4∑i=11008 i2 − 2∑i=11008i
20 lut 20:44
Adamm: czasami na symbolach łatwiej zobaczyć niż na liczbach
20 lut 20:45
alinka: A jest wzór na
12 *
23 * ... *
20122013
21 lut 08:50
Adamm: dwójka z dwójką, trójka z trójką...
na takie proste rzeczy wzorów nie trzeba
21 lut 08:55